Kompletní akvaristika online

Co je potřeba vědět pro správné založení akvária?

12.06.2013 20:15

Jsme-li chyceni do sítě akvaristiky, musí k tomu být důvod, a ten bývá prostý - někde jsme viděli krásné akvárium, které nás upoutalo, a začali jsme přemýšlet o tom, že něco podobného bychom mohli mít i doma. Uvažujeme, kam akvárium umístit, jak má být velké a jak má vypadat, kolik co bude stát, zda stačíme na jeho údržbu, co tomu budou říkat ostatní členové domácnosti, atd. Rozhodně uděláme dobře, když si na jednotlivé otázky doma odpovíme a teprve potom zvolíme konkrétní řešení, chcete-li "akvartistickou koncepci".

Je velmi důležité, zda se rozhodneme pro jedno výstavní společenské akvárium nebo zda dáme přednost menšímu souboru, ve kterém budeme chovat určitý druh ryb, který nás upoutal. V prvém případě se bude jednat o jednu, pokud možno větší nádrž, citlivě začleněnou např. do interiéru obývacího pokoje. V druhém případě zakoupíme stojan s několika nádržemi, mezi kterými bude jedna dominantní a ostatní budou mít doplňkovou nebo pomocnou funkci. Záleží i na tom, kolik máme doma volného prostoru, kolik máme volného času a koneckonců i kolik finančních prostředků chceme nové zálibě věnovat.

Ještě dříve, než půjdeme akvárium nebo akvaristický komplet koupit (případně než se pustíme do jeho výroby), uděláme prostou věc, kterou velmi doporučuji. Vezmeme si tužku a papír a v měřítku si nakreslíme začlenění nádrže do okolního prostředí. Budeme překvapeni, kolikrát vše překreslíme, než se rozhodneme pro definitivní řešení. Jde o proporce vzhledem k okolnímu nábytku, o dominantní vyniknutí, o tvarový soulad s okolním prostředím, ale i o barvu rámu, osvětlovací rampy a o umístění nezbytných technických doplňků, jako jsou třeba vzduchovadlo, regulátor teploty, manipulační prostředky, krmivá, léčiva, atp. Na papíru můžeme vše mnohokrát měnit a korigovat, ale hotová situace je již prakticky tabu. Je samozřejmé, že ke svému návrhu (který nemusí být nikterak výtvarně dokonalý), použijeme všech dostupných prospektů, které nám nabízejí odborné obchody.

Nejsme-li příliš vázáni architekturou bytu nebo nerozhodneme-li se výhradně pro umělé osvětlení, snažíme se zachovat při výběru místa pro akvárium několik zásad.
Nádrže stavíme na světlá místa, nikoli však na přímé slunce, neboť pak bychom měli zbytečné potíže s mimořádnou tvorbou řas. Akvária bychom neměli přemísťovat, změnou trpí ryby i rostliny.
 
Pokud je to možné, umísťujeme akvarijní komplety směrem na východ nebo na západ. Ranní nebo i odpolední sluníčko rozptyluje v místnosti paprsky tak, že nádrže jsou rovnoměrně prosvětleny. Akvária jsou umístěna správně, dopadá-li na stojan boční světlo. V tomto případě jsou barvy rybek i rostlin nejefektnější a nádrže vypadají přirozeně.
Nesprávné je umísťovat nádrže v průhledu. Postavíme-li akvárium těsně před okno a díváme-li se do něj z místnosti, jeví sě nám vše neskutečné a nepřirozené. Barvy rybek nevynik-nou a rostliny se odklánějí směrem od pozorujícího.
Akvária v hale nebo na schodišti nemají být vystavena prudkému osvětlení, snažíme se najít místo bokem k oknu a nezapomínáme zajistit správnou teplotu vody.
Vzhledem k tomu, že akvária v našich domovech tvoří nedílnou součást bytového interiéru, musíme jim věnovat náležitou pozornost i po stránce estetické.
 
Ve stylové pracovně nebo ve stylovém obývacím pokoji umístíme akvárium klasického tvaru (délka je zhruba dvojnásobek výšky), a to spíše větších rozměrů (300 litrů a více). Nádrž může být položena na zesíleném stylovém stolku, případně může být stylově ka-potována. U stylového interiéru musíme být velmi opatrní, abychom nenarušili jednotu vzhledu a nevíme-li si rady, poradíme se s architektem.
 
V místnostech zařízených sektorovými stěnami se svislými kovovými nosníky mohou zůstat stojany a rámy akvárií pouze nalakované. V ostatních případech se snažíme kov stojanu zakrýt tapetou, dýhou, obložit dřevěnými lištami nebo kapotáží.
 
Pokud jde o uložení lepeného akvária do lehké sektorové stěny, je důležité přizpůsobit rozměry nádrže rozměrům normalizované řady sektorového nábytku. V těchto případech jsme vázáni délkou a hloubkou akvária, a jeho výšku můžeme komponovat s okolními vodorovnými hranami sektorových skříněk.
Nedílnou součástí akvárií v bytě by měly být pokojové rostliny. Je to nejen estetické, ale i vhodné skloubení přírodních prvků. Rostliny vybíráme s citem, aby výsledný dojem byl co nejlepší. Rovněž působí pěkně, když de-
koraci doplníme přírodními kameny, částí členité větve, samorosty, atd. Pěkná je i kombinace akvária a palu-dária.
 
Je přirozenější, když akvarista, který chová například africké cichlidy, doplní okolí svých nádrží africkými domorodými předměty nebo jejich kopiemi, než když umístí na své nádrže nevhodnou komerční keramiku. Vše musí být skloubeno tematicky, ani dva sebehezčí předměty, které k sobě nemají vztah, nemohou vedle sebe působit jinak než rušivě. Proto nedoporučujeme ani umělé květiny, rádoby „umělecké“ předměty, atd.
 
Nezapomínáme, že akvárium je část živé přírody, k němuž musí mít okolní předměty přirozený vztah. Z těchto důvodů odmítáme instalacuikvária do televizních skříněk, ověšení nádrží různými sádrovými obrazovými rámy a podobné projevy nevkusu.

 

Vyhledávání

Kontakt

Akvarijní e-shop Doručovací adresa:
Hana Hurtová
V Horní stromce 2273/5
130 00 Praha 3

Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: